Tabletti – henkilökohtainen työkalu

Opettajilla on ollut iPadit nyt reilun puolen vuoden käytössään ja he ovat voineet ottaa sen osaksi jokapäiväistä toimintaa. Parhaiten laitteeseen pääsee sisälle, kun huomaa, miten nopeasti sillä asioita hoitaa verrattuna tietokoneeseen. Ei enää jaksa odottaa tietokoneen käynnistymistä, vaikka hienot vasta vuoden vanhat kannettavat käytössä onkin. Sähköpostin tarkastaminen, Wilman poissaolot ja viestit, pankkiasiat sun muut hoituvat. Lisäksi tabletille on saanut asentaa haluamiaan ohjelmia, musiikkia, videoita ja opetukseen sopivia välineitä. Käyttäessään huomaa, miten helppokäyttöinen laite on ja se on tärkeää, että opettaja uskaltaa ottaa laitteen haltuun. Pois se luulo, että iPad on taas hankala tekninen laite kaiken muun jo olemassa olevan lisäksi. Eikä sitä sormia napsauttaen tarvitse heti ottaa käyttöön kaikkeen opetukseen, vaan sitä mukaa, kun löytää sen ominaisuuksia ja mahdollisuuksia opetuksen eri osiin. Tietenkin opettajan olisi hyvä tietää laitteen mahdollisuudet ja opettaja tunnilla itse päättää, mitä sillä tunnilla tehdään. Joskus sitä vaan ei käytetä tai sillä tehdään vain muistiinpanot.

Kun ryhmissä on useita kymmeniä käyttäjiä, voi joukolla löytyä merkittäviäkin asioita! Kun oppilailla on myös omat laitteet, on paremmat mahdollisuudet osallistaa jokainen tekemään töitä. Opettajan ei tarvitse pelätä, etteikö luokassa tehtäisi töitä ja opittaisi asioita. Luulen, että paljon paremmin kuin ennen. Itse olen huomannut sen, että jos opetus on pelkkää luennon kuuntelua, suuri osa ääniaalloista menee oppilaiden pään läpi paljoa jälkiä jättämättä. Tai jälkiä jää vain paperille, kun oppilailla on tehtävänä kopioida opettajan näyttämiä muistiinpanoja omiin vihkoihin. Hitaimmilla kaikki energia menee kirjoittamiseen, eivätkä he ehdi kuunnella, mitä mielenkiintoista opettaja kertoo.  Tabletit mahdollistavat tiedon etsinnän ehkä pienellä ohjeistuksella tai ilman, prosessoinnin ja tuottamisen jokaisen oppilaan toimesta, niin jälkiä varmasti jää. Opettajan tehtäväksi jää ohjeistaminen, työkalujen näyttäminen, kannustaminen ja ihastuminen siitä, mitä saadaan aikaan. Ja tehtyjen töiden yhteinen läpikäynti mahdollistuu AppleTVn kautta ilman suurempia viiveitä. Kun käydään oppilaiden tuotoksia läpi, jotka on luokan seinällä näytillä, ne ovat henkilökohtaisempia oppilaille. Samoin eri oppilailla voi olla erilainen näkökulma käsiteltävään asiaan. Oppimista tapahtuu ja ajatuksia aiheeseen liittyen syntyy.

2012-12-07 22.29.14

Kuva lähteestä http://www.sxc.hu

Uudet asiat innostavat käyttämään laitetta, kun ne ovat tarkoituksenmukaisia ja riittävän helppoja ottaa käyttöön. Kaikkia ei kerralla omaksuta, eikä ehdi, kun opetusta on tunti toisensa jälkeen. Koulutuksia kannattaa järjestää sopivin väliajoin, ei liikaa kerralla. Samoin niiden olisi hyvä olla työajalla, mieluummin vesoina, jolloin ei opetus häiriintyisi. Työpäiväkään ei saisi kovin pitkäksi niiden takia venyä. Tablettilaitteet mahdollistavat niin monenlaisen tekemisen, voidaan kirjoittaa blogia, tehdä omaa kurssikirjaa, esittää asia animaationa tai videona jne, jne… Kuinka ehtisikään kaikkiin hienoihin mahdollisuuksiin perehtyääää!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: