Muistiinpano-ohjelmien kirjoa

On mukava, kun iPadille on valikoimaa, millä tehdä muistiinpanoja.  Monet ohjelmat ovat ilmaisia ja
monipuolisemmatkin muutamien eurojennotebook-numbers-28883340 hintaisia. Huomioita kannattaa kiinnittää, millaisia muisiinpanoja haluaa tehdä. Tekeekö perinteisiesti kirjoittaen näppäimistöllä tai käsin, haluaako äänittää, lisätä videota ja kuvia vai tekeekö muistiinpanoista diashown, vaikuttavat ohjelman valintaan. Myös miten tehdyt tiedostot voi jäsennellä ja järjestellä kansioihin, miten ohjelmaan voi tuoda valmista materiaalia ja kuinka valmiin tuotoksen voi jakaa edelleen, vaikuttavat valintaan.

Itse iPad-laitteen mukana tulee valmiina Musitiinpanot-appsi, jolla voi tehdä näppäimistöllä kirjoittaen muistioita, jotka tallentuvat aikajärjestykseen näytön laitaan. Tiedostot voi helposti lähettää sähköpostilla kenelle tahansa tai viestinä toiselle iPad-laitteelle. Kun tiedostoja tulee enemmän, niin toivoisi niitä voitavan jäsentää ryhmiin.

Puhdas käsinkirjoitus-ohjelma on Penultimate, jolla voi tehdä muisiinpanot perinteiseen vihkon muotoon. Hyppy vihkotyöskentelystä iPadiin ei ole kovin suuri, kun ottaa tämän käyttöön. Vihkon paperin voi valita joko ruudullisen tai viivoitetun. Lisämaksusta voi ostaa nuottiviivastoja, valokuva-albumipohjia jne. Kirjoitustyökalulla voi kirjoittaa ja piirtää kuvia eri väreillä, kuvia voi tuoda vihkoihin ja tehdä niiden päälle merkintöjä. Vihkoihin voi tehdä sivuja niin monta kuin haluaa eli tämä sopii vaikka matematiikan tunneille työkaluksi ja paperi ei lopu. Vihkot voi lähettää sähköpostilla ja avata muissa ohjelmissa esim. tallentaa jaettuun Dropbox-kansioon vaikka palautuksena opettajalle. Tämä oli suosikkini!

Penultimate kuuluu Evernote-tuoteperheeseen ja sen vuoksi tiedostot synkronoituvat suoraa Evernote-appsiin, joka on erinomainen hyvien juttujen talteenotto -ohjelma. Nimittäin kun asentaa ohjelman omille koneilleen ja puhelimeen, niin voi tehdä millä tahansa laitteella muistiinpanoja sekä ottaa kuvia ja ne näkyvät kaikilla laitteilla. Evernotessa on mainiota se, että kun surffaa esim. netissä ja löytää jonkin hyvän jutun, jonka haluaa tallentaa, niin aktivoimalla tekstin/kuvan  voi hiiren oikealla näppäimellä valita, tallentaako kopioidun Evernoteen muisiinpanoksi ja samantien syntyy uusi muistio. Ei tarvita copy-pastea eikä availla muita ohjelmia. Samoin kun otetaan kuva tilanteesta, kaupan hyllyltä tuotteesta tai viinietiketistä ravintolassa, saadaan talteen nopeasti tärkeät asiat. Ohjelmassa itsessään teksti tehdään näppäimistöllä. Tekstiä voi muotoilla aika monipuolisesti. Tiedostoon voi tuoda kuvia ja nauhoittaa ääntä. Tiedostot tallentuvat kuukausittaisiin kansioihin ja niitä voidaan lähettää sähköpostilla toisaalle. Tähänkin ihastuin. Samantyyppinen nopean toiminnan työkalu on Skitch-appsi, jolla voi ottaa verkkosivuista, kartoista, kameralla kuvia ja tehdä niihin merkintöjä ja lähettää edelleen. Kuvat ovat samoin käytettävissä ja jaettavissa kuin Evernotessa.

Explain Everything -appsi on muisiinpano- ja esitysohjelma yhdessä. Projektista syntyy diasarja, joka voidaan esitää muille vaikka AppleTV:n kautta. Diat voi luoda ohjelmalla lisäämällä tekstiä kynällä tai näppäimistöllä ja valmiita kuvioita voi lisätä. Samoin valmiita tekstitiedostoja, PowerPointteja, kuvaa ja videota eri lähteistä mm. Dropboxista, Evernotesta, kameranrullalta voi tuoda. Ne avautuvat tässä ohjelmassa ja niitä voi edelleen muokata ja päälle kirjoittaa huomioita. Diojen päälle äännittämällä ja dioja vaihtamalla saadaan valmiita esityksiä myöhempää käyttöä varten. Valmiit diasarjat voi lähettää ja jakaa monipuolisesti eteenpäin.

Simplenote on näppäimistöllä toimiva ilmainen, yksinkertianen, muisiinpano-ohjelma. Muisiinpanon voi tagittaa, jonka avulla sen löytää helpommin hakusanoilla, tageilla. Nämänkin tiedostot voi jakaa omien laitteiden kesken ja lähettää sähköpostilla eteenpäin, vaikka julkaista webissä. Samaa sarjaa mielestäni on PlainText -ohjelma, jonka hyvä puoli on kansiorakenne, minkä avulla tiedostoja voi ryhmitellä. Muutoin aika vaatimattomat työkalut. Memo– ja My Script Calculator –appsit ovat tekstintunnistusohjelmia, jotka muuttavat käsialan konekirjoitusjäljeksi.

Notabilityllä on yksi monipuolisimmista muistiinpanovälineistä. Muilla ohjelmilla ja Windows-ympäristössä tehdyt tiedostot voidaan avata pilvipalveluiden mm. Dropboxin kautta tuoden. Samoin jakaminen onnistuu. Tiedostot voidaan kansioida aihepiireittäin. Sivuille on mukavasti laitettavissa erilaisia taustoja ja ruudukoita sekä fontteja on hyvä valikoima. Käsin voi kirjoittaa ja tehdä olemassa olevan tiedoston päälle huomioita ja äänittää puhetta tms. ääntä.

SonicPics taas on erilainen työkalu, jolla voidaan valokuvista tehdä diasarja, johon kuvat voidaan tekstittää ja puhetta äänitää päälle. Saadaan valmis esitys näytettäväksi tai jaettavaksi.

Book Creatorin avulla voi tehdä omat muistiinpanot kirjan muotoon. Kirjaan voi lisätä suoraa tekstiä tai copy-pastata sitä. Kuvat ja videot sekä äänitys ovat mahdollisia toimintoja. Kirja tallentuu iBooksiin kirjaksi. Sen voi jakaa monipuolisesti.

Tässä muutamia ilmaisia tai muutaman euron hintaisia ohjelmia omien muistiinpanojen tekemiseen. Oma lukunsa on yhteisölliset ryhmätyökalut, kuten Baiboard ja SyncSpace, tai vaateliaammat toimisto-ohjelmat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: